joi, 13 decembrie 2007

Otrăviţi cu bomboane ruseşti?


Un copil de 13 ani şi părinţii acestuia au ajuns în stare gravă la spital după ce au mâncat bomboane produse în Rusia, cumpărate de la o alimentară din s. Peresecina, r. Orhei, fostul jud. Orhei. Medicii care îi tratează bănuiesc că cei trei s-au intoxicat cu substanţe toxice care se conţineau fie în bomboane, fie în ambalajul lor.
În pofida acestui fapt, experţii de la Sanepidul din Orhei nu se grăbesc să efectueze o analiză de laborator a produsului consumat de familia Butnaru.

Bomboane cu ghinion

Incidentul s-a produs la începutul săptămânii trecute. Cei trei împreună cu nişte rude se întorceau din ospeţie. În s. Peresecina, s-au oprit să cumpere apă şi bomboane dintr-o alimentară. Din sticla cu apă au băut toţi cei care se aflau în maşină, dar bomboane au mâncat doar membrii familiei Butnaru. Acest fapt i-a dat de bănuit Svetlanei Butnaru că intoxicaţia ar fi fost provocată de bomboane. „Nimeni dintre rudele noastre cu care am mers în ospeţie nu s-a simţit rău. Am mâncat şi am băut aceleaşi produse, cu excepţia bomboanelor de producţie rusească cumpărate dintr-un magazin din Peresecina”, ne-a spus Svetlana. Tot ea ne-a mărturisit că a început să se simtă rău abia când au ajuns acasă. După ce şi-a trimis copilul la culcare, s-a dus şi ea să se culce. „M-am trezit peste o oră din cauza unor dureri îngrozitoare în abdomen. Cu mare greu m-am ridicat din pat, dar când am ajuns în antreu am înlemnit. Victor (fiul Svetlanei – n.r.) zăcea jos, lângă uşa de la vece, iar soţul, Iurie, leşinase în timp ce făcea baie”, îşi aminteşte femeia care a chemat ambulanţa.

Mai multe zile în comă

Victor şi Iurie au fost internaţi în stare foarte gravă la spital. Timp de mai multe zile, aceştia au zăcut în comă. Toate organele interne le-au fost afectate. Svetlana Butnaru şi-a revenit mai repede, pentru că spune ea, a mâncat doar două bomboane. Femeia a fost externată din spital şi acum aleargă de la Centrul Mamei şi Copilului unde este internat fiul, la Spitalul Republican de Urgenţă, unde, în secţia de reanimare, se află soţul ei. „Arată îngrozitor. Şi lui Iurie, şi lui Victoraş le-au ieşit pe mâini şi pe corp nişte băşici mari, de parcă s-ar fi ars cu ceva”, ne-a zis Svetlana şi a izbucnit în plâns. Potrivit ei, în primele zile medicii nu erau siguri că vor reuşi să-i salveze apropiaţii. Doctorii nu-şi dădeau seama care a fost sursa de intoxicaţie. Era limpede că nu poate fi nici vorbă despre o intoxicaţie alimentară, dar mai mult nu puteau să clarifice. Era nevoie de o expertiză de laborator a ambalajului şi bomboanelor pe care le-au mâncat, pentru a stabili substanţa cu care au fost intoxicaţi şi a administra antidotul. „Dar Sanepidul republican nu vroia să o facă”, ni s-a plâns femeia.

Nu văd rostul expertizei

Atât doctorii care îl tratează pe Victor, cât şi cei care îl tratează pe Iurie bănuiesc că pacienţii s-ar fi intoxicat cu otravă pentru şobolani cu care a fost stropit ambalajul bomboanelor. Proprietarul alimentarei însă susţine că nu a făcut niciodată deratizare în alimentară. „Nu am şobolani şi nici alt fel de otravă nu am folosit. Iar bomboanele nu aveau termenul expirat. Cine ştie de la ce s-o fi otrăvit ei? Poate nu de la marfa din magazinul meu”, se justifică Pavel Dorogoi, proprietarul alimentarei, menţionând că zilele trecute magazinul a fost verificat de specialişti de la Sanepid şi nu s-a depistat nimic.

Alexei Ciorbă, specialist de la Sanepidul din Orhei, ne-a confirmat faptul că în urma verificărilor făcute la alimentara din Peresecina nu s-a depistat nimic, dar probe de laborator ale bomboanelor nu s-au făcut şi nici nu se ştie dacă se vor face. „Nu văd rostul. Bomboanele se importă în cantităţi mari şi, dacă ar fi fost otrăvite, s-ar fi înregistrat mai multe cazuri similare acestuia. În plus, trebuie să ştim ce fel de substanţă căutăm, altfel expertiza nu poate fi făcută”, ne-a comunicat Ciorbă.

Niciun comentariu: