joi, 13 decembrie 2007

Americanii, cei mai imuni dintre pamanteni


Un atasat militar de la Ambasada SUA a provocat un accident rutier in care o femeie a fost grav ranita. A intrat cu aproximativ 100 de kilometri la ora intr-o curba periculoasa de pe bulevardul Beijing din Capitala.



A intrat cu aproximativ 100 de kilometri la ora intr-o curba periculoasa de pe bulevardul Beijing din Capitala. A pierdut controlul masinii de teren pe care o conducea (o Toyota Land Cruiser) si a intrat pe contrasens, lovind frontal un Tico, a carui soferita a fost grav ranita.

In mod normal, niciun sofer nu si-ar fi permis sa goneasca asa pe strazile Bucurestiului, doar ca personajul principal al acestui eveniment este adjunct al unui atasat militar din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti.

Drept urmare - ca si in cazul accidentului caruia i-a cazut victima basistul trupei Compact, Teo Peter - americanul Kevin Lloyd Sandling, de 34 de ani, nu raspunde penal pentru ca beneficiaza de imunitate. Sub umbrela acestui lucru a refuzat sa fie testat cu alcoolscopul si sa dea declaratii politistilor. Singura sa grija a fost sa-si sune colegii care s-au grabit sa-l protejeze de presa, de martori si de autoritati.

„Nu l-a interesat ce se intampla cu femeia”

Potrivit martorilor, accidentul s-a produs cu cateva minute inainte de ora 23.00. „Americanul venea cu viteza dinspre Piata Charles de Gaulle. In apropierea Parcului Bordei, jeepul sau a derapat, a intrat pe contrasens si a lovit Tico. (...) Acesta din urma a fost lovit in spate de un taxi. (...) Americanul nici macar nu s-a sinchisit de ce se intampla cu femeia din Tico. Au venit repede ai lui si l-au urcat intr-o masina a ambasadei. Cred ca erau agenti americani, pentru ca au format un cordon in jurul masinii in care se afla, ca sa-l protejeze de ziaristi. Femeia a fost scoasa din masina de pompierii de la Descarcerare”, a declarat un sofer care a asistat la accident.

„S-a intamplat foarte repede si nu am mai avut suficient spatiu de franare. Am lovit Tico in spate”, a adaugat si taximetristul implicat in accident.

Iertat de pedeapsa in Romania

Politistii i-au facut dosar penal americanului pentru vatamare corporala din culpa si refuz de recoltare a probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei. „Intrucat este cetatean american si beneficiaza de imunitate, dosarul a fost declinat catre Parchet”, a precizat comisarul Christian Ciocan, purtator de cuvant al Politiei Capitalei.

Potrivit unor surse judiciare, Sandling beneficiaza, pe de o parte, de imunitate diplomatica conferita de articolul 8 din Codul Penal, dar si de prevederile Conventiei de la Viena.

Ieri, Ambasada SUA a precizat intr-un comunicat: „Kevin L. Sandling, atasat care lucreaza, in cadrul Ambasadei, pentru o agentie americana de aplicare a legii (...) coopereaza cu Politia Rutiera Bucuresti si cu alte autoritati romane in derularea anchetei”.

Victima, in stare stabila

Mirela Basilescu, bucuresteanca ranita in accidentul provocat de Sandling, a fost internata la Sectia de Ortopedie a Spitalului de Urgenta „Floreasca” din Capitala. Potrivit unor surse medicale, femeia a fost supusa unei interventii chirurgicale, deoarece avea nevoie de o tija la piciorul care i-a fost rupt in accident.

BILANT

Americanii produc accidente grave anual

Accidentul de marti noaptea este cel de-al patrulea eveniment rutier grav produs in ultimii patru ani, pe soselele din Romania, in care au fost implicati militari sau diplomati americani. „Bilantul”: doi morti si sapte raniti.

> decembrie 2004, Bucuresti. Basistul trupei Compact, Teo Peter, a murit intr-un accident rutier, provocat de un puscas marin american, la intersectia bulevardului Dacia cu strada Polona. Si atunci, militarul american a refuzat sa-i fie recoltate probe biologice. El a fost protejat de colegii sai, care l-au si scos imediat din Romania. Pentru ca avea imunitate, americanul a fost judecat in SUA si a fost gasit nevinovat.

> februarie 2005, Bucuresti. Un functionar al Ambasadei SUA, aflat la volanul unei Toyota Land Cruiser, a murit in accidentul pe care l-a provocat pe Soseaua Bucuresti - Ploiesti. Patru masini au fost distruse si doua persoane au fost ranite grave.

Un comentariu:

Gore spunea...

bravos natiune! buna incadrare a articolului la "divertisment"..!
hai ca iau si eu o pauza in care sa ma distrez omorand 2-3 bloggeri..! :))